Adrià Gilabert
Psicólogo
Adrià Gilabert
Psicòleg

Ruptura de parella: tornar a començar

La ruptura d’una relació de parella pot ser un esdeveniment profundament impactant emocionalment i per a algunes persones pot suposar un dels factors més estressants i dolorosos que poden experimentar a la vida. Aquesta situació comporta una sèrie de conseqüències psicològiques que poden afectar profundament la nostra salut mental i el nostre benestar. A continuació, analitzarem les diverses facetes d’aquest procés, des de les diferents dimensions que la pèrdua de la relació comporta, fins a les oportunitats de canvi i creixement personal que poden sorgir arran d’una ruptura.

Una ruptura de parella sovint desencadena un intens malestar emocional. S’experimenten sentiments característics d’un procés de dol pel conjunt de pèrdues significatives que es poden patir, com la pèrdua del vincle amb la parella, el canvi brusc en la vida quotidiana i les diferents rutines a les quals les persones estan acostumades i la pèrdua de les expectatives de futur en comú.

Els sentiments de tristesa, dolor, i fins i tot desesperança poden ser aclaparadors. És habitual experimentar una barreja d’emocions com la ràbia, la confusió i la culpa. Aquest malestar pot afectar la nostra capacitat de funcionar en la vida quotidiana, interferint en la nostra feina, en les relacions amb altres persones i en la nostra capacitat per gaudir de les activitats habituals.

A continuació reflexionarem sobre algunes de les dimensions afectades per les ruptures de parella que mencionàvem:

Pèrdua del Vincle Afectiu

La pèrdua del vincle afectiu amb una persona amb qui hem compartit la nostra vida és profundament dolorosa. Aquest vincle no només inclou l’afecte i l’amor, sinó també el suport emocional, la companyonia i les experiències compartides. Aquesta pèrdua pot generar un buit emocional significatiu que pot ser difícil de superar.

Expectatives de Futur Frustrades

Quan una relació s’acaba, també es trenquen les expectatives i els plans de futur que s’havien construït en comú. Aquesta frustració de les esperances de compartir una vida junts pot generar sentiments de decepció i desesperança. A més, pot ser difícil acceptar que els somnis compartits ja no es faran realitat.

Inseguretats Personals i Afectació a l’Autoestima

Les ruptures poden fer emergir moltes inseguretats personals i afectar negativament l’autoestima. Preguntes com “Què he fet malament?” o “Sóc prou bo/na per a algú?” poden començar a rondar la nostra ment, erosionant la nostra confiança en nosaltres mateixos.

Por per Establir Futurs Vincles

Després d’una ruptura dolorosa, és natural tenir por a establir futurs vincles afectius. La por de tornar a patir pot fer que ens aïllem emocionalment i que ens costi confiar en altres persones. Aquest temor pot impedir-nos obrir-nos a noves relacions i limitar les nostres oportunitats de trobar noves connexions significatives.

El procés de Dol que s’experimenta en patir una ruptura de parella és un procés emocional delicat i difícil de viure, en el qual es pot experimentar un malestar emocional intens. És necessari que les persones es permetin sentir el dolor que comporta aquest canvi i les diverses pèrdues sentides. Des de l’espai terapèutic acompanyem a les persones en aquest procés, explorant el dolor i el canvi vital experimentat i facilitant l’elaboració de l’experiència.

Encara que al principi sembli profundament complicat refer-se d’aquest impacte, les persones aconsegueixen sobreposar-se a aquesta experiència de dol, aprenen a conviure amb la pèrdua i a ressituar-la a la seva vida  i a dotar-la d’un significat menys dolorós per a elles mateixes.

Aquest treball d’elaboració de la pèrdua i el dol també pot ser una oportunitat d’experimentar un procés de canvi i de creixement personal molt significatiu, tal com comentem a continuació.

Possibilitats de Creixement Personal

Malgrat el dolor associat a una ruptura de parella, aquest procés també pot oferir oportunitats importants per al creixement personal i la millora de la nostra vida.

La ruptura pot ser una oportunitat per reconnectar amb un mateix i reflexionar sobre les pròpies necessitats i desitjos. Sovint, en una relació, podem perdre de vista qui som i què volem realment. Aquest temps de solitud pot ser valuós per redescobrir-nos i reafirmar les nostres prioritats personals.

Després d’una ruptura, podem tenir més temps per dedicar a l’autocura. Això pot incloure les diferents aficions que tingui cadascú i activitats que ens facin sentir bé, com fer exercici, practicar la meditació, llegir, o simplement descansar. Dedicar temps a cuidar-nos a nosaltres mateixos és essencial per recuperar el nostre benestar emocional.

Les ruptures poden ser catalitzadors per al creixement personal. Poden oferir-nos l’oportunitat de reflexionar sobre els aspectes insatisfactoris de la nostra vida i de prendre mesures per canviar-los. Això pot incloure el desenvolupament de noves habilitats, l’exploració de noves passions o l’establiment de nous objectius personals i professionals. Aquest procés de creixement pot ajudar-nos a convertir-nos en una versió millorada de nosaltres mateixos.

La ruptura d’una relació de parella és una experiència profundament dolorosa que pot tenir un impacte significatiu en la nostra salut emocional i psicològica. No obstant això, també pot oferir-nos valuoses oportunitats per al creixement personal i per reconnectar amb nosaltres mateixos. Amb el temps, la paciència i el suport adequat, és possible sobreposar-se el dolor d’una ruptura i trobar una nova perspectiva de vida que ens permeti viure de manera més plena i satisfactòria.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *