Adrià Gilabert
Psicólogo
Adrià Gilabert
Psicòleg

Com reduir l’excés de preocupacions i rumiació?

La tendència humana a preocupar-se és una resposta evolutiva destinada a anticipar perills i resoldre problemes. La preocupació és una forma de pensament anticipatori centrat en possibles esdeveniments futurs. És natural i pot ser adaptativa fins a cert punt, ja que ajuda a planificar i prevenir situacions adverses.

Però quan aquesta preocupació es transforma en rumiació, es converteix en un procés cognitiu reiteratiu que gira al voltant dels mateixos pensaments negatius, sense arribar a solucions concretes.

Aquest excés de rumiació sobre els mateixos pensaments i preocupacions pot ocupar un espai mental molt gran, experimentant aquests bucles de preocupacions reiteratives en molts moments del dia, de forma que pot acabar produint una sensació de saturació i d’esgotament mental, podent produir també sentiments de bloqueig, impedint arribar a conclusions concretes i generant un major estancament, produint un deteriorament en el benestar emocional i la qualitat de vida.

L’excés de preocupacions i la rumiació pot generar diferents conseqüències psicològiques:

  • Augment de l’ansietat La rumiació prolongada pot intensificar els símptomes d’ansietat.
  • Insomni: Les preocupacions constants poden interferir amb la capacitat de relaxar-se i dormir bé.
  • Disminució de la capacitat de resolució de problemes: La rumiació impedeix un pensament clar i eficaç, dificultant la presa de decisions.
  • Impacte físic: L’estrès crònic associat amb la rumiació pot contribuir a problemes de salut com la hipertensió i les malalties cardiovasculars.

Com regular l’excés de preocupacions i Rumiació?

En cas que algú identifiqui aquesta tendència a l’excés de preocupacions i a dur a terme una rumiació reiterativa que produeix malestar psicològic i interfereix en el dia a dia, és fonamental que pugui dur a terme un treball psicològic per tal de reduir i modular aquesta tendència.

Amb la teràpia psicològica acompanyem a moltes persones a aprendre a conviure amb aquest excés de rumiació d’una forma que sigui el més adaptativa possible.

Fomentem l’acceptació i la regulació d’aquest excés fe pensaments i preocupacions amb diferents estratègies que puguin ajudar a la persona:

  • Recursos Cognitius: Les pautes cognitives per fomentar un pensament més adaptatiu i funcional poden ajudar a relativitzar i minimitzar les amenaces percebudes. Així mateix limitar un temps determinat o unes pautes per tal de centrar-se en les preocupacions també pot ser útil.
  • Recursos de relaxació i Meditació: Les relaxacions, visualitzacions i meditació són recursos molt útils per regular l’excés de preocupacions i rumiació, per poder modular aquesta tendència i aconseguir una major serenor.
  • Recursos emocionals: a través de diferents estratègies de caràcter emocional ajudarem a les persones a conviure d’una forma diferent amb aquesta tendència i a afrontar el seu dia a dia d’una forma més lliure i més plena.
  • Recursos conductuals: Tenir una rutina activa i mantenir la ment ocupada pot ajudar a reduir l’espai de la rumiació. Així mateix l’activitat física pot ajudar a reduir l’ansietat i fomentar un major equilibri i benestar.

És fonamental reduir la tendència a la preocupació i rumiació excessiva, per tal de reduir la tensió mental, l’ansietat i poder pensar amb major claredat i serenor.

Els recursos que he comentat poden ser molt útils per aconseguir-ho i si és necessari amb el suport terapèutic podem ajudar a fomentar aquest canvi per aconseguir una major pau mental i serenor o almenys aconseguir reduir i regular la intensitat de la rumiació per reduir la tensió mental.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *