Adrià Gilabert
Psicólogo
Adrià Gilabert
Psicòleg

Cuidadors de persones amb dependència

Cuidadors de persones amb dependència

Què és un Cuidador No Professional?

Els cuidadors no professionals són aquelles persones que assumeixen la responsabilitat de cuidar d’un familiar o ésser estimat que pateix una discapacitat, malaltia crònica o dependència. Aquest rol sovint és atorgat sense cap formació prèvia i pot ser intens, exigent i desbordant, afectant profundament la salut mental del cuidador.

És comú que els cuidadors no professionals experimentin una sèrie de sentiments i emocions a mesura que assumeixen aquesta responsabilitat. Algunes de les emocions més comunes inclouen:

Ansietat: La preocupació constant pel benestar del familiar pot generar ansietat. Els pensaments obsessius i la por pel futur són comuns en aquest context.

Culpa i Ressentiment: Sentiments de culpa per no ser prou bons cuidadors o per sentir ressentiment cap a la persona dependent són molt freqüents. Aquestes emocions poden ser difícils de gestionar.

Solitud: Els cuidadors poden sentir-se aïllats i sols a mesura que dediquen la major part del seu temps i energia al seu familiar dependent. La falta de suport social pot agreujar aquesta sensació.

Esgotament: L’estrès crònic i la manca de temps per a l’autocura poden conduir a un esgotament físic i emocional.

Quan aquests símptomes es tornen tant intensos i desbordants que generen una afectació excessiva a la persona, es coneixen com a “Síndrome del Burn Out del Cuidador”. Aquesta síndrome es caracteritza per un estat d’esgotament físic i emocional extrem que es produeix com a resultat de les elevades demandes emocionals i pràctiques associades a la tasca de cuidar.  

És fonamental que els cuidadors no professionals reconeguin les seves pròpies necessitats i busquin ajuda quan ho necessitin.

A l’espai terapèutic acompanyem a les persones cuidadores per oferir el suport emocional necessari per tal d’afrontar la tasca de cura i el malestar emocional que comporta. Treballant les estratègies i eines necessàries per fomentar la pròpia Autocura.

Avaluació:  A teràpia, comencem amb una avaluació completa per comprendre les causes, els factors desencadenants i mantenidors del malestar emocional que presenta la persona. Aquesta comprensió és fonamental, tant per conèixer a la persona amb qui treballem com per entendre el funcionament d’aquesta simptomatologia en cada persona i enfocar el tractament de la forma més efectiva.

Fomentar l’Autocura de la pròpia persona: Trobar un equilibri entre les seves responsabilitats de cuidador i la seva pròpia vida. Buscant espais i moments per a un mateix, portant a terme activitats i recursos que permetin la desconnexió, l’activació i el benestar emocional.

Buscar Suport Social: Treballarem per poder demanar el suport necessari en la tasca de cura per tal de compartir la responsabilitat. Buscar suport professional o no professional per tal d’aconseguir una mica d’ajuda és fonamental per descarregar a la pròpia persona.

Millorar les habilitats de comunicació: Amb estratègies de comunicació Assertiva, posant límits i potenciant la comunicació més efectiva.

Tècniques per reduir l’Ansietat i la simptomatologia: Amb tècniques de relaxació i meditació fomentarem la reducció de l’activació fisiològica, potenciant una major calma i serenor.

Estratègies cognitives per tal de poder relativitzar la forma en que afrontem les situacions i aconseguir un estil de pensament més funcional, que no afegeixi ansietat i dramatisme, sinó que permeti afrontar les situacions de forma més adaptativa.

Treball emocional més profund per tal de comprendre i gestionar aquells aspectes relacionats amb el vincle i amb la història de cura que afecten d’una forma més complexa, amb més matisos en la cura del familiar.

La cura d’un familiar és una tasca que, tot i ser bonica i reconfortant en molts moments, també pot ser desbordant i esgotadora, afectant a molt nivells a la vida de les persones que ho experimenten.